Vijesti

Prijavićemo imovinu ukoliko Ustavni sud utvrdi da smo javni funkcioneri

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Siniša Mugoša, kazao je da će javni izvršitelji prijaviti svoju imovinu ukoliko Ustavni sud donese odluku da se oni i notari smatraju javnim funkcionerima.

Mugoša je istakao da su javni izvršitelji za nešto više od godinu dana postojanja tog instituta riješili preko 20.000 predmeta i naplatili više od 35 miliona eura potraživanja.

„Komisija za sprječavanje sukoba interesa je donijela odluku ko su javni funkcioneri. Notari i javni izvršitelji podnijeli su Ustavnom sudu žalbu za ocjenu zakonitosti tog akta. Komisija je svim javnim izvršiteljima proslijedila zahtjev da prijave svoju imovinu. Ukoliko se dokaže da smo javni funkcioneri i da treba da prijavimo imovinu, to ćemo i učiniti. Ne izbjegavamo zakonsku obavezu, ali svakako smatramo da nijesmo javni funkcioneri i da nemamo obavezu da prijavljujemo svoju imovinu“, poručio je Mugoša na današnjem radnom doručku Komore javnih izvršitelja sa medijima.


On je kazao da su javni izvršitelji na teritoriji cijele države za godinu dana postojanja riješili više od 20.000 predmeta i ukupno naplatili više od 35 miliona eura potraživanja.

„O kvalitetu našeg rada svjedoči veliki broj potvrđenih presuda i odluka od strane nadležnih sudova. U svakom slučaju, ovakav pristup izvršenjima bitno doprinosi i efikasnijem pravosudnom sistemu“, rekao je Mugoša.

On je podsjetio da je prvih 13 javnih izvšitelja počelo sa radom 7. aprila prošle godine. Do danas je u imeniku javnih izvršitelja upisano njih 29, od ukupno 32, koliko je predviđeno zakonom. Ostala su tri nepopunjena radna mjesta, i to za opštine Kotor, Nikšić i Kolašin.

Kada su u pitanju optužbe na rad javnih izvršitelja, odnosno da oni otimaju imovinu i utjeruju dugove, Mugoša je istakao da su oni za veoma kratko vrijeme postojanja efikasnije sproveli izvršenje nego sudovi u posljednje dvije godine.

„Dali smo veliki doprinos i u poboljšanju budžetskih sredstava Crne Gore, budući da država ubira PDVod prihoda javnih izvršitelja, što nije bio slučaj kada su u pitanju bili sudski izršitelji i sudske takse, jer se za iste nije obračunavao PDV. Posebnu satisfakciju donosi  i činjenica da je i pored negativne slike koja se u početku vezala za našu profesiju, veliki broj građana uvidio naš značaj i shvatio da javni izvršitelj radi u najboljem interesu stranaka“, poručio je Mugoša.

 

 izvor: portalanalitika

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Prijavićemo imovinu ukoliko Ustavni sud utvrdi da smo javni funkcioneri