Vijesti

Javni izvršitelji za godinu riješili 20 hiljada predmeta

Sve više povjerilaca svoje predmete izuzima iz rada sudova, koji su preopterećeni, i ustupaju ih na rad izvršiteljima

Komora javnih izvršitelja je, tokom prošle godine, riješila 20 hiljada predmeta i time doprinjela smanjenju opterećenja sudova i jačanju vladavine prava, saopšteno je na proslavi prve godišnjice rada tog Instituta.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja, Siniša Mugoša, kazao je da se značaj sjednice ogleda u činjenici da je Crna Gora na putu evropskih integracija spremno odgovorila na izazove i zadatke koje je Evropska unija (EU) postavila u dijelu reforme pravosuđa.

Kako je ocijenio, doprinos javnih izvršitelja pravosudnom sistemu je nemjerljiv.

"Javni izvršitelji su za godinu riješili 20 hiljada predmeta i namirili više od 35 miliona eura potraživanja, što govori u prilog njihovoj ažurnosti u postupcima izvršenja”, rekao je Mugoša.



Prema njegovim riječima, sve više povjerilaca svoje predmete izuzima iz rada sudova, koji su preopterećeni, i ustupaju ih na rad izvršiteljima.

Mugoša je kazao da je prvih 13 javnih izvršitelja počelo sa radom prije godinu, a do danas ih je 29 od predviđenih 52.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da od sticanja nezavisnosti Crna Gora nije bila u izazovnijem i važnijem trenutku za njenu budućnost u cjelini, nego u ovoj godini.

On je kazao da je posao Instituta veoma važan za vladavinu prava, navodeći da je taj Institut prošao trnovit put od ocjene o potrebi njegovog uvođenja do implementiranja te ocjene u pravni sistem, kroz donošenje zakona i vršenje funkcija javnih izvršitelja.

"Posao tog Instituta predstavlja finalizaciju pravde. Pravosnažna sudska odluka ne znači mnogo za pravni sistem države, ako nije izvršena“, poručio je Marković.

On je objasnio da potpuna pravda ne završava pravosnažnom presudom, nego njenim ostvarenjem.

Kako je naveo Marković, cilj kojem treba težiti je profesionalna kohezija i lojalnost profesije.

On je ocijenio da bez toga ciljevi mogu biti dovedeni u pitanje, i pozvao javne izvršitelje da tom cilju daju poseban akcenat.

"Uvjeren sam da ćete doprinijeti najvažnijem cilju, a to je sigurno društvo, vladavina prava, sigurnost države i njeno članstvo u EU i NATO“, zaključio je Marković.

Ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da je pravda stožerna vrlina svakog društva koje teži da bude otvoreno, građansko i demokratsko, i da pravičnost predstavlja individualizaciju pravde u svakom konkretnom slučaju.

On je podsjetio na legitimne ciljeve koji su opredijelili Ministarstvo da usmjerava izvršni postupak u tom pravcu.

"To su jačanje profesionalizma i stručnosti u procesu izvršenja presuda, rasterećenje sudova od svega onoga što ne mora nužno da bude postupak samog suđenja i, prije svega, jačanje vladavine prava, čiji je osnovni atribut pravo na pravično i javno suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u razumnom roku“, rekao je Pažin.

Prema njegovim riječima, Institut je primjer kako država "može unaprijed izaći u susret problemu, ne čekajući da presudama Evropskog suda neka druga evropska instanca ukazuje na ono što je naš problem".

Pažin je kazao da je bilo početnih poteškoća u radu, posebno u dijelu izvršenja na sredstvima izvršnog dužnika koji je zadirao u pravo na zaradu i na penziju, ali, kako je naveo, dobrom kohezijom se to prevazišlo.

"Ministarstvo pravde nastaviće da podržava javno izvršiteljsku službu, i u tu svrhu formiran je radni tim koji čine predstavnici resornog Ministarstva i javno izvršiteljske službe, izvršne sudije Privrednog suda Crne Gore i Osnovnog suda u Podgorici“, zaključio je Pažin.

Javni izvšitelj, Vidak Latković, kazao je da je taj posao vrlo odgovoran i da doprinosi pravnoj sigurnosti građana.

Kako je kazao, sigurnosti doprinosi činjenica da postoje postupci u kom izvršitelji odlučuju u roku od pet dana.

"Posao namjerenja mnogo je efikasniji nego u situaciji kada je bio u nadležnosti sudova. Na taj način unaprijeđena je sigurnost građana”, zaključio je Latković.

 Autor: Mina

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Javni izvršitelji za godinu riješili 20 hiljada predmeta