Vijesti

Međunarodni kongres UIHJ u Rio de Janeiru 2024

Crnogorska delegacija javnih izvršitelja, predvođena predsjednikom Vidakom Latkovićem, učestvovala je među 570 učesnika iz gotovo 50 zemalja i nekoliko međunarodnih institucija i organizacija, na 25. međunarodnom kongresu pravosudnih zvaničnika u Rio de Janeiru, u organizaciji UIHJ-a i Fenassojafa, od 7. do 10. maja 2024. na temu „Izvršitelji pravde: pouzdana treća strana".

Međunarodne organizacije i institucije koje su bile prisutne ili zastupljene bile su Haška konferencija o međunarodnom privatnom pravu (HCCH), Europska komisija, Organizacija za harmonizaciju poslovnog prava u Africi (Ohada) i  Viša regionalna magistratska škola (Ersuma), Akademija evropskog prava (ERA), Europski institut za vještačenje i stručnjake (ΕΕΕΙ), Afrička unija pravosudnih službenika (UAHJ) i Međunarodni institut za izvrsnost pravosuđa (IIJE). Poklon su bili i Leo Netten i Françoise Andrieux, počasni predsjednici UIHJ.

    Delegati su dobili primjerak rada kongresa, koji je napisalo 80 autora, kao i primjerak 3. izdanja Globalnog izvršnog kodeksa, uključujući novi dio o etici i profesionalnim standardima profesije sudskog izvršitelja i ovršitelja objavljeno ovom prilikom.

    Mohamed Bougrine, sudski izvršitelj (Alžir), član Inovacijskog tima UIHJ-a i Mathieu Chardon, predstavnik UIHJ-a, predstavili su izvještaj o brojnim aktivnostima UIHJ-a od 24. međunarodnog kongresa sudskih izvršitelja u Dubaiju u novembru 2021.

    Nakon prezentacije rada kongresa,  raspravljalo se o statusu i funkcioniranju profesije pravosudnog službenika u Brazilu.

    Naučni rad kongresa bio je strukturisan oko tri radionice, podijeljene na Ted Talks, okrugle stolove, rasprave s javnošću i zaključke.  

    Prva radionica bavila se temom „Jačanje profesionalnih standarda kao uslov povjerenja".

    Tema 2. radionice bila je "Posljedice povjerenja: povećane aktivnosti".

   Drugi okrugli sto, na temu „Multidisciplinarnost u srcu modernizacije", modelirala je Flavia Pires, sudska izvršiteljica (Brazil). Govornik ovog okruglog stola je između ostalih bio i g-din Vidak Latković, predsjednik Komore javnih izvršitelja Crne Gore, koji je predvodio crnogorsku delegaciju javnih izvršitelja.

 

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Međunarodni kongres UIHJ u Rio de Janeiru 2024