Vijesti

Godišnje savjetovanje javnih izvršitelja održano je 7. i 8. decembra 2023.

Godišnje savjetovanje javnih izvršitelja održano je 7. 8. decembra 2023. godine u Budvi, u organizaciji Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, te u saradnji sa Centrom za međunarodnu pravnu saradnju (CILC) iz Holandije, Komorom javnih izvršitelja Crne Gore i Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Ova regionalna radionica okupila je preko 70 učesnika: sudija, javnih izvršitelja, advokata, međunarodnih i domaćih pravnih stručnjaka, predstavnika akademske zajednice, privrednih subjekata, sudskih vještaka i sudskih tumača. Savjetovanje su otvorili g-din Momir Jauković, generalni direktor Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde CG i gđa Lejla Dervišagić, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, te g-din Vidak Latković, predsjednik Komore javnih izvršitelja i gđa Maja Milošević, direktorka Sekretarijata Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. Takođe, u uvodnom obraćanju prisutnima se obratio i g-din Jos Uitdehaag, vodeći konsultant na Projektu jačanja sistema izvršenja na Balkanu i prvi potpredsjednik  Međunarodne unije izvršitelja.

Aktivnu ulogu putem video linka uzeli su i predsjednik Međunarodne unije izvršitelja, g-din Marc Schmitz i Generalni sekretar ove unije, g-din Mathieu Chardon, koji je govorio o profesionalnim standardima postupanja javnih izvršitelja, sa osvrtom na recentnu praksu Evropskog suda za ljudska prava. 

„Tokom radionice, učesnici i učesnice su imali priliku da diskutuju o dosadašnjoj praksi rada, ulozi i statusu javnih izvršitelja i njihovoj koordinaciji s drugim relevantnim institucijama i profesijamaa sve sa ciljem sticanja novih znanja i unapređenja primjene profesionalnih standarda koji se odnose na izvršitelje. Predstavljene su relevantne preporuke Savjeta Evrope u ovoj oblastiuz osvrt na recentnu praksu Evropskog suda i njen povratni uticaj na profesionalne standarde i integritet javnih izvršitelja i izvršiteljki.

Ovakav vid godišnjeg savjetovanja organizuje se po četvrti put u okviru Horizontal Facility programa, što se pokazalo veoma korisnim sa stanovišta razvijanja potrebnih vještina za vođenje izvršnog postupka, ali i izgradnje povjerenja među ključnim akterima kroz otvorene i praktične diskusije i uvažavanje različitih stavova i perspektiva.“, istaknuto je u saopštenju Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici.

Savjetovanje je realizovano u okviru projekta "Osnaživanje odgovornosti u pravosudnom sistemu i unapređenje prava žrtava u Crnoj Gori" koji predstavlja dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“, u saradnji sa Projektom jačanja sistema izvršenja na Balkanu, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Godišnje savjetovanje javnih izvršitelja održano je 7. i 8. decembra 2023.