Vijesti

Saopštenje za medije povodom konferencije „Profesionalno ponašanje i odgovornost javnih izvršitelja - standardi i izazovi”

Jedino stručnim, odgovornim i efikasnim radom, javni izvršitelji, kao i pripadnici ostalih profesija u pravosuđu, mogu zavrijediti povjerenje građana i privrede i dati puni doprinos efikasnosti pravosudnog sistema u cjelini, kao i razvoju i napretku crnogorskog društva.”  To je ocijenjeno na otvaranju dvodnevne konferencije „Profesionalno ponašanje i odgovornost javnih izvršitelja -standardi i izazovi”, koju su u Budvi organizovali Savjet Evrope, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Komora javnih izvršitelja Crne Gore, 16. i 17. decembra 2019. godine.

  

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i Ministar pravde, Zoran Pažin,  kazao je da se Crna Gora danas nalazi na važnoj prekretnici, na putu koji društvo treba da dovede do evropskog kvaliteta života.

„Javni izvršitelji, moraju u svakom predmetu, prilikom preduzimanja bilo koje radnje izvršenja ili obezbjeđenja, pokazati visok nivo profesionalizma i odgovornosti, koji se od njih očekuje. Široka nadležnost javnih izvršitelja i njihova ključna uloga u ostvarenju prava i zadovoljenju pravde upućuje na posebnu važnost njihovog odgovornog i profesionalnog postupanja u skladu sa Etičkim kodeksom javnih izvršitelja“, kazao je Pažin.

 

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da je odgovornost javnih izvršitelja važna da bi se obezbijedila pravičnost i efikasnost pravosudnog sistema u cjelini. 

„Evropska unija je ključni partner Crne Gore kada je riječ o pravosudnoj reformi, generalno gledano i mi ćemo nastaviti da pružamo podršku Crnoj Gori u ovim aktivnostima u budućem periodu“, kazao je Orav. 

 

Šefica Jedinice za reformu u sektoru pravosuđa u Savjetu Evrope, Sophio Gelashvili, pojasnila je da je usvajanje samog Kodeksa samo dio posla koji treba uraditi. 

„Onaj važniji dio je, naravno, kako se implementira ovaj Kodeks i kakva se slika stvara o profesiji“, istakla je Gelashvil.

 

Potpredsjednik Međunarodne unije javnih izvršitelja, Mathieu Chardon, smatra da su potrebni izvršitelji sa visokim nivoom obučenosti, obrazovanja i da nivo obuke mora biti isti kao kod sudija i advokata.

„Potrebno je da imamo skup pravila u domenu etike, discipline i odgovornosti, jer izvršitelji moraju biti svjesni da će, ako urade nešto pogrešno odgovarati za to, a javnost, građani i kompanije moraju znati da će, ako nešto pođe kako ne treba u domenu izvršenja, zbog greške izvršitelja, taj izvršitelj biti sankcionisan“, kazao je Chardon.

 

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Crne Gore Vidak Latković, rekao je da su javni izvršitelji uspjeli da izvršni postupak učine bržim i efikasnijim.

„Za pet godina rada zaprimili smo skoro 350 hiljada izvršnih predmeta, od čega je skoro polovina predmeta u potpunosti riješena, a čime je namireno preko 300 miliona eura novčanih potraživanja, što predstavlja oko trećinu ukupnog iznosa novčanih potraživanja koja su zaprimljena“, rekao je Latković.

Kroz radne sesije „Kako odgovoriti na kršenja pravila profesionalnog ponašanja i integriteta u javnoizvršiteljskoj službi?“ i „Pravila etike kao antikoruptivni mehanizam u javnoizvršiteljskoj službi – regionalna perspektiva“, javni izvršitelji, sudije, predstavnici državnih institucija i biznis sektora iz Crne Gore imaju priliku da diskutuju o standardima i izazovima u oblasti profesionalne odgovornosti javnih izvršitelja.  

Učesnici konferencije su i predstavnici Komora javnih izvršitelja Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije. 

Konferencija je dio projekta „Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu Crne Gore“ u okviru programa Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II, koji zajednički finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope.

 

 

Detaljnije na linku

Album sa fotografijama na linku

Lista učesnika na linku

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Saopštenje za medije povodom konferencije „Profesionalno ponašanje i odgovornost javnih izvršitelja - standardi i izazovi”