Vijesti

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin primio delegaciju Komore javnih izvršitelja povodom pete godišnjice rada javnih izvršitelja

Povodom pete godišnjice rada javnih izvršitelja u Crnoj Gori, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, u prisustvu direktora Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor Ibrahima Smailovića, primio je delegaciju Komore koju je predvodio predsjednik Vidak Latković sa predsjednicom Skupštine Komore Anom Nikić i članicom Izvršnog odbora Komore Snežanom Pavličić.

Javnoizvršiteljska profesija uvedena je u pravosudni sistem Crne Gore reformom sistema izvršenja sudskih presuda, i to usvajanjem Zakona o javnim izvršiteljima 2011. godine i uvođenjem samostalne i nezavisne profesije javnih izvršitelja, potom i imenovanjem prvih nosioca ove funkcije. Prvi javni izvršitelji, njih 13, su počeli sa radom 7. aprila 2014. godine. Danas, na teritoriji naše države radi 31 javni izvršitelj.

Na upriličenom prijemu, ministar pravde je saopštio da danas, pet godina nakon početka rada javnih izvršitelja, građani, privrednici i investitori u Crnoj Gori svjedoče znatno bržem i efikasnijem ostvarenju prava i povoljnijem ambijentu za poslovanje, te da je vrijeme pokazalo da je odluka Vlade iz 2014. godine da pokrene temeljnu reformu sistema izvršenja sudskih presuda bila dobra i opravdana, budući da je uspostavljen znatno efikasniji, brži i jeftiniji postupak izvršenja sudskih presuda. Ukazao je na značaj doprinosa koji javni izvršitelji daju ostvarenju pravde u Crnoj Gori, obezbjeđujući ažurno ispunjavanje zakonskih obaveza prema povjeriocima i nosiocima imovinskih prava, čime se značajno rasterećuju sudovi, dok se građanima i privredi obezbjeđuje ažurnije i efikasnije ostvarenje prava koja su im bila uskraćena.

Takođe, ministar je naglasio je da Ministarstvo pravde ima izuzetno dobru saradnju sa Komorom javnih izvrštitelja, sa kojom tijesno sarađuje kako na snaženju stučnih kapaciteta javnih izvršilaca, tako i na obezbjeđivanju striktnog poštovanja etičkih i profesionalnih standarda izvršiteljske funkcije. Ocijenio je da je pokretanje odgovarajućih postupaka, uključujući i odstranjenje iz službe manjeg broja nesavjesnih izvršitelja, u proteklom periodu doprinijelo jačanju profesionalizma i odgovornosti izvršiteljske funkcije.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković je naveo da su u proteklih pet godina javni izvršitelji u Crnoj Gori imali u radu čak 350,000 predmeta. Naglasio je da broj predmeta opada svake godine, što svjedoči o povećanoj disciplini u ispunjavanju zakonskih obaveza i većem stepenu ostvarenja prava povjerilaca. Saopštio je da je Komora formirala posebnu komisiju koja će, u saradnji sa Ministarstvom pravde, vršiti redovne interne kontrole rada javnih izvršitelja.

Zaključeno je da je i pored brojnih izazova koje je reforma izvršenja izazvala, profesija javnih izvršitelja doprinjela unapređenju vladavine prava, kao i efikasnosti pravosuđa, te da je dosadašnja saradnja Komore i Ministarstva bila uspješna, pa će i ubuduće zajednički raditi na rješavanju svih spornih pitanja.

 

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin primio delegaciju Komore javnih izvršitelja povodom pete godišnjice rada javnih izvršitelja