Vijesti

Prvi međunarodni okrugli sto Balkanske inicijative za sprovođenje izvršenja

Prvi međunarodni okrugli sto posvećen unapređenju prekogranične naplate potraživanja u okviru postupka izvršenja u privrednim stvarima u regionu Zapadnog Balkana, u organizaciji Balkanske inicijative za sprovođenje izvršenja (Balkan Enforcement Initiative), održan je 19. oktobra 2018. godine, u konferencijskoj sali hotela „Maestral“ u Pržnom, Budva.

Međunarodni okrugli sto otvorila je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, koja je u pozdravnom govoru istakla da je „raduju inicijative za regionalnim povezivanjem, jer razvijanjem saradnje među pravosudnim činiocima regiona postižemo istinsku razmjenu mišljenja i iskustava, a time i unapređujemo sistem u nacionalnim okvirima”. Ona je istakla naglašenu važnost odabrane teme, izražavajući svoju podršku radu javnih izvršitelja čijim uspostavljanjem  je crnogorsko pravosuđe postalo efikasnije i djelotvornije, a postignuto je i značajno rastrećenje sudova u pogledu rješavanja izvršnih predmeta, te unaprijeđena zaštita prava stranaka na suđenje u razumnom roku, koje obuhvata i pravo na izvršenje presude.

Potom se prisutnima obratila generalna direktorica Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Crne Gore Marijana Laković- Drašković, zatim zamjenica ministra pravde Republike Albanije Teuta Vodo i pomoćnica ministra pravde Republike Srbije Jelena Deretić. One su naglasile važnost unapređenja postojećih mehanizama u prekograničoj naplati potraživanja, kao i postojećeg pravnog okvira u cilju daljeg razvoja međunarodne saradnje u državama Zapadnog Balkana. Pored njih, aktivnog učešća u radu Okruglog stola uzeli su predstavnici Udruženja banaka Albanije Brunilda Kostare i Albina Hasanaj, te predstavnik Privredne komore Crne Gore Bojan Jovović.

Komoru javnih izvršitelja Crne Gore predstavljali su predsjednik Komore Vidak Latković, predsjednica Skupštine Komore Ana Nikić i član Izvršnog odbora Komore Vladan Vujović.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Crne Gore Vidak Latković govorio je o značaju nacionalnih izazova za uspostavljanje uspješnog izvršnog postupka, na nacionalnom,ali i na prekograničnom planu. Prije svega, ukazao je na važnost izvršnog postupka u okviru nacionalnih pravosudnih sistema, te se osvrnuo na pojedine presude Evropskog suda za ljudska prava u kojima se insistira se na efikasnom, blagovremenom i nepristrasnom izvršenju koje je kao takvo od suštinske važnosti za ostvarenje jednog od osnovnih ličnih prava, a to je pravo na pravično i javno suđenje u razumnom roku, zajemčeno Ustavom Crne Gore i brojnim drugim međunarodnim izvorima prava. Govorio je položaju i doprinosu javnih izvršitelja u našoj zemlji, ali i o aktuelnim izmjenama i dopunama Zakona  o izvršenju i obezbjeđenju koje se, između ostalog, tiču upravo instrumenata prekogranične saradnje država članica u oblasti izvršnog postupka.

Komoru javnih izvršitelja Republike Srbije predstavljali su predsjednica Aleksandra Trešnjev, članovi Izvršnog odbora Tamara Gucunja i Dejan Pešić, kao i javni izvršitelj Damir Šite, koji je i generalni sekretar Balkanske inicijative, a Nacionalnu komoru privatnih izvršitelja Republike Albanije predsjednik Tedi Malaveci, generalni sekretar Besmir Kodra, te privatni izvršitelji Mario Hasanliu,Fehrije Istrefi i Suela Ndrča.

Kako su države učesnice Okruglog stola, ujedno i potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA), čime su se obavezale na uspostavljanje slobodne zone trgovine, zaključeno je „da su napori u pravcu stvaranja pravnih mehanizama po uzoru na postojeće instrumente EU, među kojima treba istaći Evropsku izvršnu ispravu, u potpunosti u skladu sa navedenim međunarodnim pravnim okvirom i da bi stvaranjem zajedničkog pravnog instrumenta u postupku naplate potraživanja došlo do značajnog unapređenja postojećeg poslovnog ambijenta na prostoru Zapadnog Balkana.“

Na kraju su se domaćini Balkanske inicijative zahvalili svim učesnicima na aktivnom doprinosu održanom Okruglom stolu, te se obavezali na nastavak međusobnog dijaloga u cilju ostvarenja postavljenih ciljeva.

Opširnije na linku http://balkaninitiative.net/news/international-round-table-balkan-cross-border-enforcement

Preuzmite Govor predsjednika  PREUZMI

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Prvi međunarodni okrugli sto Balkanske inicijative za sprovođenje izvršenja