Vijesti

Sporna pitanja u primjeni Zakona o izvršenju i obezbjeđenja

SAOPŠTENJE POVODOM SEMINARA

Tema: “Sporna pitanja u primjeni Zakona o izvršenju i obezbjeđenja”
U hotelu “Ramada”, 20. - 21. septembar 2018. godine

Komora javnih izvršitelja je, u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, organizovala seminar na temu "Sporna pitanja u primjeni Zakona o izvršenju i obezbjeđenju", koji je održan 20. i 21. septembra 2018. godine, u hotelu “Ramada” u Podgorici.

Na seminaru su razmotrena sporna pitanja u pogledu primjene Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, kao i dosadašnja (neujednačena) praksa povodom odlučivanja po prigovorima na rješenja javnih izvršitelja, a istom su prisustvovali javni izvršitelji, saradnici iz njihovih kancelarija, te sudije osnovnih sudova i Privrednog suda Crne Gore.

U uvodnom obraćanju prisutnima su se obratili gđa Marijana Laković - Drašković, generalna direktorica Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor, gđa Senka Danilović, predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvui državnom tužilaštvu i  predsjednik Komore Vidak Latković.

Radni dio savjetovanja bavio se temama od značaja za unapređenje efikasnosti rada javnih izvršitelja i samog izvršnog postupka, prevashodno odlučivanja po prigovorima na rješenja o izvršenju javnih izvršitelja – usaglašavanje sudske prakse u drugostepenom izvršnom postupku kod osnovnih sudova i Privrednog suda Crne Gore, proglašenja izvršenja nedopuštenim i sl.

O izvršnim ispravama, odnosno o vrstama izvršnih isprava sa posebnim osvrtom na ugovor o hipoteci i založnu izjavu, potom i o obimu izvršenja (načelo formalnog legaliteta) govorila je sudija Osnovnog suda u Podgorici, uvažena gđa Ivana Becić, dok je sudija istog suda, uvažena gđa Milena Matović svoje predavanje akcentovala na izvršenju na nepokretnostima izvršnog dužnika. Nakon njihovih izlaganja, o planiranim  izmjenama i dopunama zakona o izvršenju i obezbjeđenju govorio je predsjednik Komore Vidak Latković, te je diskutovano o otvorenim temama.

Drugi dan seminara otvorila je Snežana Pavličić, javna izvršiteljka iz Podgorice i članica Izvršnog odbora Komore javnih izvršitelja, izlažući na temu izvršenja na potraživanju izvršnog dužnika. Potom je sudija Ivana Becić govorila, najprije, o planiranim izmjenama i dopunama u vezi sa dostavljanjem u izvršnom postupku, te o radnjama u izvršnom postupku koje može izvršititi drugo lice.

O odlučivanju po prigovorima na rješenja o izvršenju javnih izvršitelja, sa ciljem usaglašavanja sudske prakse, govorile su sudije Ivana Becić i Milena Matović, te sudija Privrednog suda Crne Gore Marina Đurović,  te je obuka zatvorena diskusijom na 0tvorene teme .

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Sporna pitanja u primjeni Zakona o izvršenju i obezbjeđenja