Vijesti

Riješili 50 hiljada predmeta i naplatili 104 miliona

Javni izvršitelju u prošloj godini naplatili su nešto više od 104 miliona eura, što je višestruko više u odnosu na 2014.

NA SVEČANOJ SJEDNICI SKUPŠTINE KOMORE JAVNIH IZVRŠITELJA OCIJENJENO Riješili 50 hiljada predmeta i naplatili 104 miliona

godinu kada je naplaćeno oko 35 miliona eura potraživanja, kazao je predsjednik izvršnog odbora javnih izvršitelja Vidak Latković na jučerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine Komore javnih izvršitelja, povodom obilježavanja dvije godine od uspostavljanja instituta javnih izvršitelja.

Nivo naplate je u prošloj godini povećan skoro dvostruko, sa 15,2 odsto u 2014. na 28,68 u prošloj godini.

– Porastao je i broj riješenih predmeta sa oko 20 na 50 hiljada, a kada je riječ o trajanju postupka, on u prosjeku traje 58 dana, pri čemu treba imati u vidu da su postupci u kojima nije izjavljen pravni lijek, značajno kraći – naveo je on.
Latković je najavio uspostavljanje softverskog, odnosno centralizovanog sistema nadzora rada javnih izvršitelja, kako bi se, kako je kazao, pratio nivo naplate potraživanja, troškovi i trajanje izvršnih postupaka, s ciljem povećanja izršenja sudskih odluka.Po njegovim riječima, javni izvršitelji dostaviće sugestije na dopune Zakona o izvršenju i obezbjeđenju i Zakona o javnim izvršiteljima, čiji su nacrti na javnoj raspravi.

– Nacrtom predloženih izmjena i dopuna ta dva zakona uvodi se ravnomjerna zastupljeniost javnih izvršitelja prilikom raspodjele predmeta od strane izvršnih povjerilaca, državnih organa, državne uprave i lokalne samouprave i drugih pravnih lica u kojima je država većinski vlasnik kapitala. Uvodi se mogućnost osnivanja zajedničkih kancelarija i obaveza da javni izvršitelji moraju da imaju položen pravosudni i izvršiteljski ispit, a značajno je dopunjen i dio koji se odnosi na disciplinsku odgovornost – rekao je on. Po riječima predsjednika Komore javnih izvršitelja Ivana Petrovića, javni izvršitelji su u prošloj godini riješili više od 50 hiljada predmeta.

– Sve više povjerilaca izuzimaju svoje predmete iz rada sudova, koji su opterećeni i ustupaju ih javnim izršiiteljima, što govori o tome da se kod javnih izršitelja taj postupak sprovodi brže i efikasnije u odnosu na ranije postupke kod sudova – rekao je on.
Petrović je podsjetio da je u kratkom periodu četri puta mijenjana tarifa za javne izvršitelje, čime su prihodi javnih izvršitelja značajno umanjeni.J.V.

Izvor: Dan

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Riješili 50 hiljada predmeta i naplatili 104 miliona